Växelströmskretsar RLC


En induktionsmotor visas i detta filmklipp:

http://youtu.be/1Cfv5y8wi18

En radiomottagare är i princip en krets bestående av en kondensatorer och en spole. Strömmen oscillerar här mellan spolen och kondensatorn. Detta möjliggörs av att spolen är strömtrög dvs det utvecklas en spänning som motverkar orsaken till sin uppkomst över spolen innan strömmen genomlöper den. Denna spänning sänder tillbaka strömmen från den urladdade kondensatorn åter till spolen.

Därvid laddas den upp igen och processen återupprepas. Under dessa svängningar utsänds elektromagnetiska vågor s.k. radiovågor. Detta är principen för radiosändningar. Vågorna kan sedan frekvens- eller amplitudmoduleras.

Dessa vågor kan sedan mottagas med antenner som i princip fungerar likadant som sändarna. De elektromagnetiska vågorna sätter laddningarna i antennen i rörelse och därmed kan man infånga den modulerade signalen och uttolka dess budskap.

Då man analyserar växelströmskretsar använder man ofta visardiagram. Det betyder att man ritar upp vektorer som representerar spänningen över resistor, spole och kondensator. Då spolen är strömtrög ligger spänningen 90 grader före strömmen här. För kondensatorn är förhållandet det omvända och strömmen föregår här spänningen också led 90 grader. Genom vektoraddition kombinerat med trigonometri kan den s.k. fasförskjutningen bestämmas. Den anger hur långt före eller efter spänningen ligger i förhållande till strömmen för kretsen som helhet.

 

Om mattelararen

Licentiate of Philosophy in atomic Physics Master of Science in Physics
Detta inlägg publicerades i Fysik 2, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s