Fraktaler i blåbärssoppa


Fractaler i blåbärssoppa Icke regelbundna former kan i regel beskrivas som fraktaler dvs kurvor som består av mindre kopior av sig självt. Ex är kustlinjen och moln och träd. Dimensionen för en fraktal beräknad som kvoten mellan area och sträcka behöver inte vara ett heltal. Exempelvis är dimensionen, eller måttet, för Kochs kurva 4/3. Plottar man upp kaosartade processer blir grafen en fraktal. Mandelbrotmängderna (se bild nedan) är ett exempel. Ett system, eller en process, är kaosartad om en liten ändring av startvärdena resulterar i en stor, oförutsägbar, ändring av slutvärdena. Ett exempel på detta är fjärilseffekten som innebär att om en fjäril flaxar med vingarna i Australien ändras startvärdena för atmosfärens tillståndsvariabler så att det uppstår en orkan på andra sidan jordklotet.

sidan jordklotet. mandelbrot2

Om mattelararen

Licentiate of Philosophy in atomic Physics Master of Science in Physics
Detta inlägg publicerades i Geometri, matematik 2c, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s